EC-motorer EC-fläktar ATB
Publicerat: 2023-10-23

EC-motorer & EC-fläktar från ATB

I september hade vi Romain Bignolles och Marcel Wezenberg från ATB på besök i Tranås för att lära oss mer om EC-motorer och EC-fläktar. Trycket på marknaden är enormt för den här produktgruppen och vi frågade Romain varför marknaden ser ut som den gör, och vad han ser för trender framåt.

Motion Academy
- I dagens samhälle är koldioxidutsläpp, energibesparing och hållbarhet ständigt debatterade ämnen med hög prioritet. Ca 25 % av världens energiförbrukning i bostads- och industrisektorn kommer från elmotorer. Vi kan därför föreställa oss vilken inverkan högeffektiva elmotorer har på det totala koldioxidavtrycket. Intresset för EC-motorer har aldrig varit starkare och prognoser för de kommande 10 åren är bortom jämförelse, berättar Romain.
wolong atb
Marcel Wezenberg, Romain Bignolles (Wolong/ATB) och Eric Svensson (OEM Motor).
wolong utbildning
utbildning atb romain

Romain fortsätter att berätta att marknaden för värmepumpar blomstrar vilket även påverkar mindre borstlösa elmotorer och EC-fläktar med integrerade permanentmagneter.

- När det kommer till större plug-in-fläktar har även marknaden för datacenter och renrum exploderat, de flesta projekten innehåller stora antal EC-motorer och EC-fläktar. Det finns också en intressant marknad för äldre installationer där man behöver ersätta gammal teknik med ny energioptimerad EC-teknologi ”retrofit”. Det gäller främst luftbehandlingsaggregat. (AHU)

- För optimal energibesparing rekommenderas även fläktväggar vilket betyder ett flertal fläktmoduler som sammankopplas och ger en rationell energiprestanda och stor besparing av kilowattimmar.

Romain berättar att produktfloran för EC-produkter utvecklas snabbt och trenden går mot nya teknologier där bättre energieffektivitet, effekt och högre hastigheter möjliggörs. Nyttan för kunderna är att tekniken kan användas i ett större spann av applikationer.

fläktvägg atb

Wolong-ATB är OEM Motors partner och kan med patenterad teknologi uppnå stora energibesparingar med anpassade EC-produkter. Wolong-ATB har en väl fungerande  försörjningskedja och kan kontrollera inflöde av ingående komponenter i elektroniken på ett fullskaligt plan. För våra kunder innebär det hög nivå på kvalitet och korta ledtider även i stora serier. En solid försörjningskedja helt enkelt där OEMs affärsmodell passar väl in tack vare sitt stora logistikcenter i Tranås.

OEM Motor kan erbjuda:

  • EC-motorer från 90 W upp till 7,5 kW med integrerad styrning
  • EC fläktar:
  • Axialfläktar från 450 mm upp till 950 mm dia. Max luftflöde 35000 m³/h
  • Centrifugalfläktar/Radialfläktar ”sugande/blåsande” från 120 mm upp till 630 mm. Max luftflöde 23500 m³/h


Vill du veta mer om EC-motorer?

Vi är i full färd med att uppdatera vårt sortiment och information kring EC-motorer och EC-fläktar. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att ta kontakt med Eric Svensson hos oss.

 
 
Teknisk rådgivning
Eric Svensson OEM MotorEric Svensson

KAM/Produktchef

Drivelektronik och motorer

075-242 44 13 075-242 44 13

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075 - 242 44 00

Skicka e-post Skicka e-post